Meest gestelde vragen
Krijg ik les van één of meer docenten?
Voor elk vak heb je een andere docent. Elk vak wordt ook in een ander lokaal gegeven. Je moet dus veel met je tas op pad. Zorg voor een stevige tas.
Hoe weet ik waar ik heen moet op een lesdag?
Je krijgt een lesrooster, waarop staat wanneer je les hebt, welk vak en van wie je les hebt. Aan het begin van het jaar is het even wennen waar welke lokalen zijn, maar dat krijg je snel genoeg onder de knie.
Wat gebeurt er als een docent ziek of afwezig is?
Dit krijg je te zien op SomToday, onze digitale leeromgeving. Het is de bedoeling dat je elke ochtend kijkt of je een roosterwijziging hebt. In leerjaar 1 worden zoveel mogelijk lessen opgevangen door andere docenten. Tussenuren zijn er dus bijna niet.
Waar krijgen we gymles?
We gymmen bij TOGB in Berkel. Dat is op tien minuten fietsafstand vanaf Berkroden. Tot de herfstvakantie fietst de gymleraar met je klas mee.
Wat is een mentor?
Een mentor is een klassenleraar. Elke klas heeft z’n eigen mentor. Je ziet je mentor als je les krijgt over zijn vak, maar ook tijdens de mentorlessen en twee keer per week bij MeMo (mentormomenten na de lessen). De mentor houdt de cijfers in de gaten en geeft mentorlessen, bijvoorbeeld over handige manieren om te leren, of het gebruik van social media. De mentor is ook het eerste aanspreekpunt voor je ouders/verzorgers. Drie keer per jaar zijn er MOL gesprekken. MOL staat voor Mentor Ouder Leerling. Tijdens deze gesprekken bespreken jullie je voortgang en gedrag. Je kunt je mentor verder bereiken via de telefoon en via e-mail.
Wat zijn de lestijden?
Dat hangt af van je rooster, maar ga ervan uit dat je om 08.30 start en dat je om 14.40 uur klaar bent. Twee keer per week heb je MeMo (mentormoment), waarbij je maximaal om 15.00 uur uit kan zijn.
Lestijden vind je op hier.
Wat gebeurt er als ik te laat ben?
Het is de bedoeling dat je elke dag op tijd op school komt. Mocht je toch een keer te laat komen, dan meld je je bij de administratie. Daar krijg je toestemming om de les in te gaan. Zorg ervoor dat te laat komen niet te vaak voor komt.
Gaan we op reis in leerjaar 1?
Ja, met heel je klas ga je op wendagen. We gaan zo snel mogelijk in het jaar (september of oktober) zodat je kunt wennen aan je nieuwe klas en aan je nieuwe docenten. Op dit kamp worden allerlei (buiten)activiteiten georganiseerd door de leraren.
Welke vakken krijgen we?
In de onderbouw krijgt iedereen dezelfde vakken. Sommige vakken herken je, andere misschien niet. De vakken in de onderbouw; Nederlands, Engels, Duits (niet als je BBL-lwoo doet), wiskunde, economie, mens & Natuur, science, mens & maatschappij, lichamelijke opvoeding, godsdienst, muziek, beeldende vorming en WereldPlan.
Wat is WereldPlan?
Tijdens de WereldPlan-uren in de onderbouw ben je praktisch bezig. Je maakt kennis met beroepsmogelijkheden en ontdekt en ontwikkelt je talenten. Je bezoekt bedrijven, mbo-opleidingen, je gaat op excursies en doet mee met de techniekweek. Na elk Plan heb je een gesprek en ga je terugkijken: wat vond je leuk en waar was je goed in? Zo leer je wat bij je past en wat niet.
Je kiest uit verschillende WereldPlannen:
- Techniek
- Horeca
- Verzorging
- Sport, beveiliging en veiligheid
- Robotica en ICT
- Multimedia
- Economie en ondernemen
In leerjaar 1 heb je vier uur in de week WereldPlan. Elke vijf weken kies je een ander WereldPlan.
Kan ik ook dingen doen op school, buiten de lessen?
Ja, je kunt als vrijwilliger aan de slag op school en je talenten inzetten. Bijvoorbeeld assisteren bij licht & geluid, gastheer/vrouw zijn bij de ouderavond, bezoekers rondleiden tijdens de open dagen, foto’s maken, een schoolfeest organiseren of groepen coachen bij sportactiviteiten. Heb je zelf nog een goed idee? Kom maar op!
Wat als mijn iPad leeg is?
Het is niet de bedoeling dat iPads op school worden opgeladen, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat ‘ie leeg is. Neem je oplader mee, want de leraar heeft geen reserve oplader liggen.
Wordt er op Berkroden gepest? Zo ja, wat wordt eraan gedaan?
We doen ons uiterste best om pesten uit te bannen. Zaak is dat ‘pestgevallen’ meteen worden gemeld bij de mentor. Hij/zij is degene die maatregelen neemt. Soms is een gesprek voldoende, soms moet de afdelingsleider ingrijpen. Ook besteden we in de mentorlessen aandacht aan pesten. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een plagerijtje en pesten? Daar ga je het met de klas en met de mentor over hebben.
Wat kan ik doen als ik het gevoel heb dat ik een niveau hoger aan kan? Op Berkroden hebben we twee brugjaren. Pas na leerjaar 2 ga je naar je definitieve niveau. Met andere woorden: als je denkt dat je meer kan, dan heb je twee jaar om dat te bewijzen. Leerjaar 1 en 2 zijn vaak gemengde klassen. Je komt dus in een BBL-lwoo, BBL/KBL, KBL/GL of GL/TL-klas. In welke klas je terecht komt in leerjaar 1, is o.a. afhankelijk van het advies van de basisschool.